Pieni hartaushetki

Vaeltajan Tien laulujärjestys muodostaa eräänlaisen pienen hartaushetken, jolloin levyn kautta liitytään hyvin vanhaan kristilliseen hartausperinteeseen. Laulujärjestyksen voi ajatella muodostavan seuraavan kokonaisuuden:

Introduction (johdanto)

Gloria (kiitos)

Lectio (lukukappale)

Sermon (puhe)

Meditation (mietiskely)

Oration (rukous)

Contemplation (yhteys)

Tämä sovellus muistuttaa rakenteeltaan perinteistä jumalanpalvelusta, joskin mietiskelyosion korvautuminen ehtoollisella tekee hartaushetkestä messun. Vaikka virallinen ekumenia ei vielä surukseni tunne kaikilta osin ehtoollisyhteyttä, voimme aina olla yhtä laulamalla yhdessä. Siksi myös levyn kannet sisältävät Vaeltajan Lauluvihkon soinnuilla.

Ensimmäistä Vaeltajan tien messua vietettiin Toivakassa lauantaina 6.8.2018. Messu televisioitiin ja se lähetetettiin YLE tv 1-kanavalla sunnuntaina 24.2. 2019. Messun laulut ovat Vaeltajan tien levyltä lukuunottamatta uutta suomennosta Swing low- sweet chariot - laulusta: Hiljaa kuin keinuen. Vaeltajan tien messussa tyypillistä on, että perinteistä liturgista osuutta on vähän, maallikot voivat toimia myös liturgisissa tehtävissä, messussa käytetään usein vanhaa hesykastista rukousta muodossa Jeesus Kristus, armahda meitä.


Vaeltajan tien messua voidaan viedä seurakuntiin valmiina messuna, joskin seurakunta hyötyy siitä, jos lauluja on siellä opeteltu etukäteen. Messua varten laulujen sävellajit on madallettuja verrattuna Lauluvihkon sävellajeihin. Kertosäkeet ovat kuitenkin helppoja omaksua.