TIINA ASK - lauluntekijä

kuva Markku Tiitinen

"Elin aikuisena välillä kausia ilman elävää musiikkia, mutta pystyin silloinkin kirjoittamaan. Runoja kirjoitin nuoresta pitäen, mutta omien laulujen teko alkoi vasta kolmekymppisenä. Musiikin avulla tulin tienneeksi, mitä minulle kuuluu ja sain runoja paremmin fyysisesti helpottavalta tuntuvan yhteyden tuntoihini. Tunteet ovat olleet minulle arvoitus, koetinkivi, tai sudenkuoppa - joskin myös siunauksen lähde. Laulan itseäni Jumalalle tai suhdettani Jumalaan.


Musiikillisina esikuvinani olen pitänyt kahta grand old ladya: Outi Müller (os. Terho) on artisti joka äänellään ja lauluillaan sytytti nuoruusvuosina ja herätti kaipuun musiikilliseen ilmaisuun. Toinen lady on Carole King. Muina vaikuttajina ovat varmasti Siionin virret, afrikkalainen virsilaulu, Jaakko Löytty, Pekka Simojoki - Anna-Mari Kaskinen ja Tarvo Laakso, aamu- ja iltavirret sekä lasten- ja koululaulut. Näitä kuulin ja lauloin kotona.


Aluksi arastelin omia laulujani ja lauluääntäni, mutta rohkaistuin vuosien varrella. Aika ajoin löytyi kuulijoita joille laulut sanoittivat heidän kokemiaan tuntoja erityisellä tavalla. Valmiiden laulujeni lepuutusvaihe kesti kuitenkin pitkään ja neljänkymmenen ikävuoden rajapyykin lähentyessä olin jo kertaalleen haudannut ajatukset itsestäni artistina. Olin tehnyt Kivisydän-yhtyeenä singlen Miten löydän takaisin (v. 2008), mutta keikoista ja rohkaisevasta palautteesta huolimatta lauluni eivät lähteneet lentoon. Hyväksyin sen ja keskityin perhe- ja työelämään sekä vanhan talon remontointiiin ja seurakunnan luottamustoimiin. Lauloin kyllä, jos joku pyysi.


Kesäkuussa 2013 koin elämäni yllätyksen laulaessani naapurikirkon tilaisuudessa omia laulujani mieheni Hanneksen kanssa. Aki Liukko, countrymusiikin ystävä ja kuuntelija, vakuuttui kuulemastaan ja ehdotti levyn tekoa. Kahden kuukauden harkinta-aikani jälkeen (riittäisivätkö voimani ja aikani?) hänestä tuli levyn kustantaja, tukija ja primus motor, jonka vankan ja kärsivällisen, uupumattoman tuen ja kontaktien avulla saatiin perustettua The Great Old Band ja Vaeltajan tie - levy valmiiksi. Myös uusi laulu-ura lähti lentoon. Kaikki tuntui ihmelliseltä johdatukselta."